Calmon Stegmotorteknik AB
FEM, optisk givare och detalj av kretskort

Fler ut­man­ing­ar vi löst

Genom åren har vi tagit oss an och löst många ut­man­ing­ar. Hög­prest­er­ande steg­motor­styr­ning­ar och andra mo­tor­styr­ning­ar. Kraft­elekt­ro­nik, el­säker­het och EMC. In­dust­ri­ell elekt­ro­nik ofta med sen­sor­sy­stem. Vi hjäl­per dig.

Läs mer

Historien – det började med skrivmaskiner

Fickur, detalj från skrivmaskinsritning och en modern motorstyrning

Hist­oriens historia

1887 startade Henning Hammarlund Halda fickursfabrik. Första experimenten med en skrivmaskin började 1896. 1906 startade serie­produktion. Skriv­maskiner har sedan dess tillverkats på ”Halda­fabriken” i Svängsta med varumärken som Halda, Facit och Ericsson.

Historien

1983 tillverkades skrivmaskiner i höga volymer på Haldafabriken, kostnadspressen var mycket stor. En ny familj enklare och billigare skrivmaskiner skulle utvecklas. Små och billiga stegmotorer skulle åstadkomma snabba och noggranna rörelser. Det var nödvändigt att mekanik, elektronik och programvara samverkade optimalt. Genom att se till helheten och utmana vedertagna normer halverades tillvekningskostnad och vikt på den nya familjen.

Kostnadspressen på skrivmaskiner ökade ytterligare, den föregående familjen blev för dyr. Prestanda på den nya familjen måste förbättras. Utrustning för rörelseanalys hade utvecklats på Halda. Skrivhastigheten höjdes från 16 till 25 tecken per sekund, för en ”printerversion”, till 40 tecken per sekund. Potentialen i rörelseanalys visade sig vara stor.

Calmon startar

Teknikutvecklingen gick snabbt, datorer utmanade skrivmaskinerna och 1989 beslutades att utveckling av skrivmaskiner skulle upphöra. Calmon startade, utrustning för mätningar på motorstyrningar köptes loss från Haldafabriken. Sedan starten 1989, i projekt efter projekt har nyttan av bra verktyg för utveckling av motorstyrningar bevisat sig. Likaså har vikten av att se till helheten. När mekanik, transmission, motor, drivsteg elektronik och mjukvara tar gemensamt ansvar för motorstyrningens prestanda då blir prestanda riktigt bra.

Calmon idag

Allt sedan starten 1989 har Calmon varit ett konsultföretag. Våra konsulter hjälper både små och riktigt stora företag. Vi har kunder från södra Sverige upp till Stockholmsregionen med tyngdpunkt i Småland, Skåne och Blekinge. Vi är en bra partner för både små och stora företag som behöver hjälp med produktutveckling. När det gäller motorstyrning för små elektriska motorer, speciellt stegmotorstyrning är vi det ledande konsultföretaget i Sverige.